top of page
Animation 10 insta.png
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Animation 10 insta.png

Κάτι μου θυμίζει...εισαγωγή και part 1

Writer: Spoov on the MoveSpoov on the Move

Ο χώρος της Ευρώπης, ενιαίος και αδιαίρετος, η γηραιά ήπειρος, ένας τόπος πανάρχαια κατοικημένος έχει φιλοξενήσει πληθώρα λαών διαφορετικής κουλτούρας και προέλευσης. Κατά κανόνα όλοι οι πληθυσμοί στην Ευρώπη έχουν ευημερήσει κατά καιρούς και έχουν αφήσει το στίγμα τους αναλλοίωτο ανά τους αιώνες είτε μιλάμε για τέχνες, επιστήμες, φιλοσοφία, αρχιτεκτονική και πάει λέγοντας. Λογικό να έχουν αλληλεπιδράσει ο ένας στον άλλον (θετικά ή αρνητικά) και στην σημερινή εποχή λόγω της ευκολίας μετακίνησής μας να γίνεται αντιληπτό από όλους!

Σε αυτά τα μικρά post θα παρουσιάζω ομοιότητες που παρατηρώ στα ταξίδια μου είτε αφορά τοποθεσίες και μνημεία, κτίρια αλλά και συμπεριφορές, έθιμα και κουλτούρα. Με μεγάλη χαρά περιμένω αντίστοιχα δικές σας παρατηρήσεις να τις προβάλλω εδώ.

Πάμε τώρα Φλωρεντία και Μόναχο να δούμε τα τυχερά χάλκινα αγάλματα αγριόχοιρου.

Το άγαλμα της Φλωρεντίας κατασκευασμένο το 1634 (εποχή του οίκου των Μεδίκων), 0 διάκοσμος της κρήνης Porcellino, τοποθετημένο στην Νέα Αγορά της πόλης. Φυσικά στην Αγορά βρίσκεται αντίγραφο του αυθεντικού αγριόχοιρου το οποίο εκτίθεται στο μουσείο του παλατιού Mozzi (Palazzo Mozzi). Η αρχική του χρήση ήταν η αυτονόητη, για να υπάρχει πηγή νερού στην Αγορά τη πόλης. Σήμερα η χρήση του είναι πιο ¨τυχερή¨.

Δυστυχώς την ημέρα ενώ και η Αγορά που βρίσκεται τοποθετημένο είναι αξιοθέατο, είναι γεμάτη μικροπωλητές και μικρά καταστήματα με το ατυχές αποτέλεσμα που βλέπετε στη φωτογραφία.

Η παράδοση λέει πως πρέπει να τρίψετε τη μουσούδα του αγριόχοιρου ενώ ταυτόχρονα τοποθετείτε ένα νόμισμα στο ανοιχτό στόμα του και το αφήνετε να πέσει μέσα στη πηγή. Με αυτόν το τρόπο θα σε ανταμείψει με καλοτυχία.

Στο Μόναχο στον πολύ κεντρικό πεζόδρομο Nehauser βρίσκεται το αντίστοιχο χάλκινο άγαλμα του 1976 επάνω σε βάση όμως χωρίς πηγή νερού όπως της Φλωρεντίας. Εδώ αρκεί να τρίψετε τη μουσούδα και όλα θα σας έρθουν ευνοϊκά!!

Οι ομοιότητες είναι αδιαμφισβήτητες αν και καταλαβαίνουμε ότι της Ιταλικής πόλης είναι ας το πούμε το "αυθεντικό". Αντίστοιχα αντίγραφα χάλκινα αγάλματα αγριόχοιρου υπάρχουν και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης όπως Βρυξέλλες, Όσλο, Παρίσι.

Και λέω ας πούμε το αυθεντικό διότι, για να αντιστοιχίσω και την εισαγωγή μου, ο μπαρόκ αγριόχοιρος της Φλωρεντίας είναι με τη σειρά του αντίγραφο του Ρωμαϊκού μαρμάρινου αγάλματος του μουσείου Uffizi το οποίο με τη σειρά του είναι εμπνευσμένο από μπρούτζινο άγαλμα αγριόχοιρου της Ελληνιστικής περιόδου, πολύ πιθανόν του Καλυδώνιου κάπρου.

Βλέπουμε λοιπόν σε ένα έργο τέχνης πόσο αλληλεπιδρούν τάσεις και θέματα που απέχουν αιώνες μεταξύ τους, κάτι που ειδικά στην Ευρώπη το συναντάμε παντού.

Δεν είναι καθόλου σπάνιο κτίρια, μνημεία, αρχιτεκτονικές τάσεις να μοιάζουν μεταξύ τους, να έχουν κοινά στοιχεία ακόμα και να αντιγράφονται πιστά και μάλιστα πολλά απο αυτά να παραπέμπουν στο κάλλος των Αρχαίων Ελληνικών δημιουργιών!




Comments


bottom of page